Blog

Na káve s odborníkom na dezinfekciu

Nebyť rodičov chemikov, možno by sme tento rozhovor neviedli. Lenže, keď chemikovi poviete, že ste natrafili na zaujímavú kombináciu peroxidu vodíka a striebra, zbystrí pozornosť a prejaví živý záujem.. inak to nebolo ani v prípade Michala Hanusa a jeho rodičov, ktorí ho na ceste za výhradným zastúpením legendárnej švajčiarskej značky SANOSIL podporovali od samého začiatku. Dnes je majiteľom jej slovenskej pobočky už vyše 10 rokov a za sebou má nespočetné množstvo zaujímavých aplikácii, vrátane jedného celoplošného testovania.

Aké je to rozbiehať podnikanie v segmente, v ktorom nie ste doma, až po vypracovanie sa na špičku vo svojom odbore. Cez sanácie CO krytov či historických krýpt po partnerstvá a aplikácie takmer v každom odvetví, či už ide o zdravotníctvo, farmáciu, veterinárstvo, priemysel, poľnohospodárstvo. Sanosil využívajú bezpečnostné zložky SR – hasiči, policajti. Pomáha bazenárom, vodárom aj zmrlinárom. Vedia sa naň spoľahnúť útulky, zdravotnícke zariadenia, nemocnice či škôlky. 

4310650f-3701-421e-bc46-04e23fb8e86c

Pandémiu strieda pandémia, do toho vojna u našich susedov. Sú to zvláštne časy, ktoré žijeme. Keď čítam správy, v panike rozmýšľam, čo vlastne robiť v stave prípadného ohrozenia. Keď sme sa pri rozhovore zarozprávali, a vymenúvala som svoje bezpečnostné scenáre, spomenuli ste, že protiatómový kryt nemusí byť to najbezpečnejšie miesto. Prečo?

M.H.: Pretože sa o tieto priestory dlhšie nikto poriadne nestaral. Kryt sa nachádza pod zemou, je málo odvetrávaný, vzduch je vlhkejší. Ideálne prostredie pre rast mikroflóry a plesní. Každý kryt by mal mať zabezpečenú ventiláciu a vykurovanie, pretože ak nevetráme a nekúrime, plesne na seba nenechajú dlho čakať. Do 90tych rokov boli kryty pravidelne udržiavané, spravované napríklad knižnicami či verejnými archívmi, ktoré v nich skladovali staré dokumenty. Od tohto obdobia však CO kryty chátrajú a žiaľ sa dostali do nevyhovujúceho stavu. V bytových domoch môžu dokonca predstavovať zdravotné riziko, ak sa na nich nechajú pootvorené dvere a nahromadená mikroflóra sa dostane von do spoločných priestorov. Ak máte nad krytom napríklad škôlku, cez vestibul to dýchajú všetky deti.

Pred týždňom ste boli sanovať práve jeden takýto starší COkryt, chodievate aj do historických krýpt. Čo nechýba vašej výbave pri prvej návšteve takýchto priestorov?

M.H.: Určite mám so sebou celotvárovú masku alebo respirátor. Látkové či jednorázové rúško by ma neochránilo a aj respirátory treba používať správne. Spóry plesní či iné patogény totiž nevidíme, ale vedia nám narobiť nemalé zdravotné problémy. Po odobratí a vyhodnotení vzoriek je potrebné priestor a povrchy ošetriť, a to spôsobom, aby sa neznehodnotili vzácne predmety, ich povrch, materiál, štruktúra.. Pričom tieto predmety môžu byť z kovu, textilu, kože, dreva, papiera,.. Ak sa bavíme o ochrane kultúrneho dedičstva, odstránenie nežiadúcej biologickej aktivity býva náročné. Musíte si byť v prvom rade istí, že vám dezinfekcia cenné predmety nezničí. My spolupracujeme so Slovenským národným múzeom a staráme sa napríklad o Bratislavský hrad. Alebo o banku, ktorá má na stenách hodnotné obrazy. Vieme sa spoľahnúť, že po aplikácii našej priestorovej dezinfekcie sa obrazom nezmení farebné spektrum. A banka sa vie spoľahnúť, že im vzácne maľby nezačnú plesnivieť zo strany steny.

Michal_Hanus_CEO_Sanosil_SK
Ako takáto priestorová dezinfekcia prebieha?

M.H.: Rozprašujeme našu dezinfekciu, Sanosil, na báze peroxidu vodíka a striebra, pomocou prístroja so špeciálnou patentovanou tryskou. Ten vodný roztok rozpráši do suchej hmloviny, ktorá nepoškodí či už elektronické zariadenia alebo iné materiály, ktoré sa v priestore nachádzajú. Navyše Sanosil neškodí ľuďom, zvieratám ani rastlinám. Samozrejme, návrh riešenia pripravujeme vždy na mieru na základe výsledkov analýz pôvodcov kontaminácie.

Aký je rozdiel medzi Sanosilom a dezinfekciou na báze alkoholu či chlóru?

M.H.: Táto populárna dvojica vysušuje a bieli. Predmety, na ktoré aplikujete alkohol či chlór, zmenia farbu, kožu, aj tú našu na rukách, vysušujú. Môžu znehodnotiť niektoré povrchy. Sanosil však obsahuje potravinársky peroxid vodíka (H2O2) a koloidné striebro. Toto účinné zloženie spustí chemický proces, pri ktorom sa z peroxidu uvoľní kyslík, rozbije bunkovú stenu mikroorganizmov a preniknuté striebro ich inaktivuje. Jeho reziduá sú voda a kyslík a stopové množstvo komplexu strieborných iónov. Preto nie je mutagénny, toxický ani karcinogénny. Alkohol aj chlór majú zároveň len určité spektrum účinnosti a v niektorých prípadoch potrebujete použiť dve-tri účinné látky, aby ste obsiahli škálu patogénov, ktoré potrebujete eliminovať. A aj keď je chlór v našich končinách bežným prostriedkom na dezinfekciu či úpravu vody, práve kvôli negatívnym dopadom na ľudské zdravie je vo viacerých vyspelých krajinách jeho používanie obmedzené.

Naozaj? To som netušila..

M.H.: Všetko závisí od množstva a koncentrácie. A hoci v malom množstve nepredstavuje chlór pre nás zdravotné riziko, problém nastáva pri jeho kontakte s inými látkami, ktoré vo vode bežne nájdeme. Následkom toho sa začínajú tvoriť toxíny – trihalometány (THM), ktoré už naše zdravie priamo ohrozujú – napomáhajú vzniku alebo zhoršeniu stavu viacerých ochorení, navyše ide o karcinogénne látky. Problém však nepredstavuje len samotné pitie vody s vysokým obsahom chlóru. Naše zdravie ohrozujú aj jeho výpary. Tie nájdete tam, kde sa voda musí dezinfikovať vo väčšej miere, či už ide o wellness centrá, kúpele alebo vírivky. A pokiaľ ide o ošetrenie vody napríklad v domácich vírivkach či bazénoch, určite odporúčam siahnuť po bezchlórovej dezinfekcii, napríklad po našom Sanosile.

A aj on je účinný na 99,9 %, ako sa píše na mnohých dezinfekčných prípravkoch?

M.H.: Veru nie. Náš Sanosil je účinný na 99,99% a v kombinácii s našim zariadením Halofogger máme deklarovanú a certifikovanú účinnosť 99,9999 %, čo predstavuje úroveň sterilizácie. A môžem vám povedať, že aj keď znie deklarovaná účinnosť 99,9 % pre laika dobre, z profesionálneho mikrobiologického hľadiska to znamená, že na ploche 1cm2 sa môže vyskytovať až 1000 nezlikvi­dovaných mikroorganizmov. Teda žiaden zázrak. Pri účinnosti 99,99 % to už je výrazne menej, bavíme sa maximálne o 100 mikroorganizmoch na 1 cm2. Sterilizácia sa však začína až pri hodnote 99,9999 %, teda na ploche 1 cm2 môže zostať maximálne jediný živý mikroorganizmus. Preto je systém Halofogger obľúbený v nemocniciach, zdravotných zariadeniach či sanitkách.

Hovorí sa, že s ničím v živote to netreba preháňať. Nakoľko toto tvrdenie platí aj pri dezinfekcii?

M.H.: Samozrejme, máte pravdu, ale sú veci a priestory, ktoré jednoducho potrebujete mať vydezinfikované. O nemocniciach či zdravotníckych zariadeniach nikto nepochybuje. Ale aj v domácnosti máte veci a situácie, kedy chcete mať veci vydezinfikované. Či už ide o detské potreby – dojčenské fľaše, cumlíky, odsávačky, hryzadlá, vaničky na kúpanie, detské nočníčky, možno obľúbené hračky, vrátane tých plyšových, s ktorými sa na návšteve pohrá aj dieťatko kamarátky, ktoré má 'len trošku' soplík. Veď to poznáte. Alebo si predstavte obyčajnú dosku na krájanie, na ktorej v kuchyni pracujete s mäsom. Napriek tomu, že ju následne poumývate, v póroch, kde ste urobili pri krájaní zárezy, ostanú mikroorganizmy. Následne tam dieťaťu pokrájate ovocie na desiatu. Hovorí sa tomu krížová kontaminácia. Ak máte doma malé deti, o to viac si treba dávať pozor, aby bola dezinfekcia nielen účinná ale aj bezpečná a neškodná. Sanosil je schválený na vodárenskú úpravu pitnej vody a je neškodný pri kontakte s potravinami a nápojmi, nemení ich chuť a vôňu. A napriek tomu, že spoľahlivo ničí 99,99 % vírusov, baktérií, kvasiniek, húb, plesní a spór, tak Sanosil nie je mutagénny, toxický ani karcinogénny. Ako som už spomínal, jeho reziduá sú voda, kyslík a stopové množstvo komplexu strieborných iónov. Takže nie je potrebné ho oplachovať alebo inak neutralizovať.

294067694_548452790358108_3143377326785021368_n
Práve sme prešli od zbierkových predmetov cez dezinfekciu priestorov, povrchov, domácnosti… Využitie je naozaj široké..

M.H.: Máte pravdu, aplikácii je v podstate nepredstaviteľne veľa. Sanosil-om môžete dezinfikovať vodu v bazénoch či vírivkách, vodu na polievanie v záhradke, aby ste nekontaminovali rastliny, nespálili im listy, ale eliminovali plesne. Pretože či už polievate pomocou zavlažovacích systémov, dažďovou vodou alebo vodou zo studne, vodu je vždy potrebné ošetriť. Inak sa biologická kontaminácia polievaním prenesie aj na plodiny a to už nie je len tak. Tiež dodávame pre Východoslovenskú vodárenskú spoločnosť, aby sa v rezervoároch „nepokazili“ zásoby vody. Máme prostriedok špeciálne pre zvieratá, pre ich peliešky. Tam kde ležia, vytvárajú teplo, preto sa v nich množia baktérie a kvasinky, a preto peliešky začnú po čase zapáchať. Ak eliminujete kontamináciu, odbúravate aj zápach. Zároveň však zvieratkám Sanosil nijako nevadí, neničí im čuch a nepáli lapky.

Copy_of_Copy_of_Copy_of_Unnamed_Design_(3)

Čo podľa vás zmenila pandémia? Naučila nás niečo? Dbáme viac na hygienu, čisté ruky..

M.H.: Osobne som vnímal nový koronavírus ako hociktorú inú kontamináciu. V rámci dezinfekcie som zažil SARS, MERS, predtým to bola Ebola… Keď koronavírus z Číny prišiel do Európy, už sme vedeli, čo to je. A z mikrobiologického pohľadu to je jednoduchý vírus, rovnako ako vírus opičích kiahní, na ktorý máme tiež preukázanú a potvrdenú účinnosť. Pečiatku máme dokonca aj z jednej z najváženejších agentúr na svete, EPA.

Pred akým patogénom máte teda najväčší rešpekt?

M.H.: V našich podmienkach jednoznačne pred legionellou. Legionella je obrovský problém, o ktorom sa hovorí len veľmi málo alebo vôbec. A hoci je legionella malá a vidno ju len pod mikroskopom, dokáže narobiť veľké problémy. Napríklad tým, že zistiť jej prítomnosť je zložité, najmä preto, že symptómy bakteriálneho zápalu pľúc, ktorý spôsobuje, sú veľmi podobné symptómom zápalu pľúc nebakteriálneho pôvodu. Počuli ste už výraz "syndróm chorých budov"? Tak ten je primárne práve o legionelle. Do tela sa obvykle dostáva vdýchnutím kontaminovaných aerosólových častíc. Aby prosperovala, potrebuje vlhké prostredie. To nachádza vo vzduchotechnike, klimatizačných rozvodoch, na vodovodných kohútikoch, sprchách, vírivkách, odparovacích kondenzátoroch, uzáveroch vody a ďalších zariadeniach, v ktorých sa môže vytvárať aerosól. Sanosil ju však vie efektívne udržať pod kontrolou.

68436860_1169492526584186_3367664559505539072_n

Sanosil sa teda postará o administratívne budovy aj o ľubovoľnú prevádzku?

M.H.: Je to tak, pretože ak vediete prevádzku, povedzme, že máte zdravotnícke rehabilitačné zariadenie, máte zamestnancov a zároveň klientov, tak zabezpečenie hygienických štandardov je samozrejmou prioritou. Avšak by vám malo záležať aj na tom, aby bola dezinfekcia, ktorú na prevádzke používate, nielen účinná ale aj bezpečná a nezávadná. Aby ľudia po nastriekaní prostriedku na povedzme rehabilitačný stôl nedýchali chlórové alebo alkoholové výpary, nehovoriac o tom, že vám to tie drahé kožené rehabilitačné stoly zničí. Spýtajte sa napríklad kolegov z Vitalclinic, ktorí našu dezinfekciu používajú už viac ako sedem rokov, či museli meniť stoly, lebo im koža popraskala. Určite nie, a so Sanosilom im vydržia ešte roky.

Ďakujeme veľmi pekne za rozhovor a kontakt samozrejme pripájame tiež: www.sanosil-slovakia.sk.

Vybrané nemocnice, kliniky, rehabilitačné či veterinárne zariadenia najčastejšie používajú: 

Sanosil S006 Ag - vhodný do ambulancií, na rehabilitačné stoly, športové a rehabilitačné pomôcky

Sanosil S010 Ag - vhodný aj na operačné sály

Medzi najobľúbenejšie produkty do domácnosti patria: 

Dezinfekcia Sanosil na detské hračky a pomôcky: Sanosil JUNIOR

Dezinfekcia Sanosil pre zvieratká a veterinárne pomôcky a vybavenie: Sanosil PET

Dezinfekcia proti plesni: Sanosil FUNGUS

Dezinfekcia a úprava vody, vírivých vaní a bazénov: Sanosil AQUA 

69322112_1169492309917541_4704834835351339008_n

Photo credit: Michal Hanus, súkromný archív a Vitalclinic, rehabilitačné zariadenie