Kuchyne: Vyváženie formy a funkcie
Kuchyne obsahujú niektoré z najužitočnejších, utilitárnych predmetov v domácnosti, ale to neznamená, že musíte obetovať formu pre funkciu.
Aj keď môže byť užitočné mať určité spotrebiče, potraviny a nástroje na dosah kvôli pohodlnosti, niektoré veci by mali byť mimo dohľadu. Inak môže vaša kuchyňa vyzerať preplnene a postrádať dostatočný priestor na pracovnej ploche.
Osvojili sme si názory troch profesionálnych organizátorov, aby sme sa dozvedeli o bežných príčinách neporiadku, ktoré vidia v kuchyniach – tu je to, čo mali na srdci.
Kuchynské gadgety
Aj keď ste sa snažili zohnať najestetickejšiu fritézu alebo panini gril, neznamená to, že si zaslúži trvalé miesto na vašich pultoch.
Peak má pre svojich klientov jednu jednoduchú zásadu, pokiaľ ide o rozhodovanie, či by ste mali skladovať alebo nechať malé a veľké kuchynské spotrebiče vonku.
Ak nepoužívate spotrebič každý deň, uložte ho do skrinky, špajze alebo do garáže na spotrebiče, hovorí. Na pult nechajte len základné veci, ako je váš kávovar alebo toastovač.
Dekorácie
Tu je trochu kontroverzný názor: Peak hovorí, že vaše obľúbené nápisy, drobnosti a sezónne dekorácie môžu preplniť vašu kuchyňu. Avšak to neznamená, že sa ich musíte zbaviť všetkých.
Zvoľte si jeden alebo dva dekoratívne predmety, ktoré doplnia štýl vašej kuchyne, a obmedzte počet nápisov na pracovnej ploche, hovorí. Ak milujete kuchynské nápisy, zvážte ich zavesenie na stenu, namiesto toho, aby zaberali cenný priestor na pulte.
Nepekné ovocie a zelenina
Ak máte dostatok priestoru na pracovnej ploche, misa plná jabĺk alebo akéhokoľvek ovocia, ktoré je v sezóne, môže byť pôvabnou dekoráciou.
Existuje však jedna kategória ovocia a zeleniny, ktorú La Fond vždy radí svojim klientom schovať, a to sú koreňová zelenina ako cibuľa, cesnak a zemiaky.
Sú škaredé a zaberajú cenný priestor na pult, hovorí. Navyše, zemiaky a aromatické rastliny sa oveľa lepšie uchovávajú na chladných, tmavých miestach.
Tip na zbavovanie sa neporiadku
Pridajte drôtené koše do nízkej skrinky alebo špajze pre tieto veci. Tieto nádoby sú dobre vetrané, takže im pomôžu dlhšie vydržať.
Dokumenty
Z nejakého dôvodu si Price a La Fond všimli, že dokumenty majú tendenciu hromadiť sa v kuchyniach. Nie sme si úplne istí prečo, ale mnohé kuchyne v minulosti slúžili ako domáce kancelárie, kde odpočívali účty a reklamy.
To ich pripravilo na to, aby slúžili aj ako domáca kancelária, kde končia účty a nevyžiadaná pošta.
Tak často vidíme viaceré malé hromádky dokumentov roztrúsené po kuchyniach. Recepty, manuály, domáce úlohy detí… všetko možné, hovorí Price. Zvyčajne je to niečo, čo sa dá jednoducho vyhodiť.
Namiesto toho, aby ste nechali dokumenty prevziať kontrolu nad vašou kuchyňou, Price hovorí, že by ste sa mali s nimi zaoberať hneď, ako vstúpia do vášho domu. Napríklad ich možno budete musieť vyhodiť, vyplniť alebo uložiť na špeciálne miesto.
Iné predmety, ktoré nie sú určené na varenie
Price často vidí, že kuchyne sa stávajú domovom pre zvyšné remeselné potreby, nástroje a lieky. Avšak poznamenáva, že je dôležité pamätať na to, že primárnou funkciou vašej kuchyne je poskytnúť priestor na varenie.
Odporúča vrátiť sa k základom. Ak máte malý priestor, musíte najprv zabezpečiť, aby vaša kuchyňa fungovala ako kuchyňa, hovorí Price. Vyberte všetko, čo neslúži vašim potrebám varenia alebo jedenia.
Príbory a nože na pulte
Je bežné si myslieť, že príbory musia byť neustále na dosah ruky, keď varíte. Avšak, tieto predmety sú rovnako pohodlné na prístup v zásuvke ako na pulte.
Ak máte dostatok miesta v zásuvke, neexistuje dôvod, prečo by ste mali skladovať nože v bloku na pulte, hovorí La Fond. To isté platí pre varné nástroje. Sú objemné, môžu sa zaprášiť, ak sú ponechané vonku, a zaberajú cenný priestor na pult.
La Fond odporúča spoliehať sa na vnútorné organizátory a zásuvkové vložky, aby ste vytvorili konfiguráciu, ktorá najlepšie vyhovuje vašej kuchyni.
Nádoby na riad a sušiaky
Aj keď máte umývačku riadu, je pravdepodobné, že sa spoliehate na sušiak na čistenie predmetov, ktoré nie sú vhodné do umývačky. Avšak sušiaky na riad nemajú veľký účel, keď sú naplnené už usušenými riadmi alebo žiadnymi.
Sušiaky na riad, ktoré sú vždy vonku, aj keď sú prázdne, môžu vytvoriť dojem neporiadku, hovorí Peak. A nezabúdajme, že zaberajú cenný priestor na pult.
Peak radí svojim klientom, aby investovali do skladacieho alebo rolovacieho sušiaka, ktorý môžu uložiť, keď sa nepoužíva.
Nádoby na potraviny
Ak ste sa rozhodli investovať do krásnych nádob na skladovanie potravín, môžete si ich aj tak obdivovať zo skrinky, než z pultu.
Peak poznamenáva, že zatiaľ čo nádoby na sušienky, múku a cukor môžu vyzerať pekne na pulte, často zaberajú veľa miesta a vytvárajú vizuálny neporiadok.
Namiesto toho uložte tieto položky do špajze alebo skrinky. Odporúča zvoliť si priehľadné, vzduchotesné a stohovateľné nádoby, aby ste všetko udržali organizované a kompaktne usporiadané.