Blog

INFINITY method® – po prvýkrát na Slovensku

POZVÁNKA NA KURZ:

INFINITY method® – po prvýkrát na Slovensku

Milí kolegovia, je nám veľkým potešením pozvať vás na odborné certifikované kurzy INFINITY method®.  Kurzy sú určené fyzioterapeutom a lekárom z odboru fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia.

Lektor a garant kurzu: MUDr. Michaela Tomanová, MBA, Ph.D.

Save the date:

•Termín INFINITY method® - ZÁKLADNÝ KURZ: 4. – 5. 9. 2021 (sobota, nedeľa) – 195e

•Termín INFINITY method® - NADVÄZUJÚCI KURZ: 25. – 26. 9. 2021 (sobota, nedeľa) – 165e

Cieľom je získať:

ZÁKLADNÝ KURZ: základné teoretické a praktické vedomosti o INFINITY method. 

NADVÄZUJÚCI KURZ: prehĺbenie znalostí po overení skúseností v praxi a ďalšie nácviky terapie a cvikov.

Metóda sa zaoberá komplexnou rehabilitačnou liečbou pohybového ústrojenstva.

Obsahuje aktívne cviky aj pasívnu terapiu. Pracuje na optimálnom nastavení postúry s využitím gravitácie.

V širšom poňatí sa zaoberá relaxačnými cvikmi, terapiou a technikami.

Obsah kurzu:

1. Teoretická časť

Zoznámenie sa so základnými princípmi INFINITY method.

2. Praktická časť

-základné cviky

-základy terapie

-základy terapie s dýchaním

-cviky a terapia v makropohybe

-cviky a terapia v mikropohybe

-využitie vizualizácie

-cviky a terapia v rôznom nastavení postúry- stoj, sed, ľah

Cviky a terapia s ďalšími časťami tela:

-hlava a krčná chrbtica

-hrudná chrbtica a rebrá

-bedrová chrbtica a brucho

-horné končatiny

-dolné končatiny

Miesto konania kurzu: Vitalclinic Bratislava, Cintorínska 9, 81108 Bratislava

Počet účastníkov kurzu: 20 - 25

Kurz sa uskutoční iba v prípade minimálneho počtu účastníkov, to znamená dvadsať. Ak sa kurz nenaplní, zálohy sa zvyšným záujemcom o kurz vrátia. Ak bude potrebné neskorší z termínov pre nepriaznivý vývin pandemickej situácie posunúť, nájdeme náhradný termín v priebehu jari/leta 2022.

Registrácia: V prípade záujmu o registráciu, prosím, píšte na lucia.luknarova@vitalclinic.sk.

Prečítajte si viac:

(Nasledujúce informácie boli vybraté z tlačovej správy: https://lnk.sk/opxv)

S bolesťou pri pohybe sa čas od času stretne každý z nás. Príčiny môžu byť rôzne a zanedbávanie ťažkostí môže prejsť aj do chronickej podoby. MUDr. Michaela Tomanová, MBA, primárka a riaditeľka rehabilitačného ústavu Brandýs nad Orlicí sa denne stretáva s pacientmi s ochorením pohybového aparátu a na základe dlhoročných skúseností u nás aj v zahraničí vyvinula vlastnú diagnostiku a následne rehabilitačné metódu pomenovanú Infinity method. Podstatou tejto metódy je pomocou jednoduchého a ľahko pochopiteľného princípu cvikov zlepšiť stabilitu, koordináciu, vnímanie a ovládanie celého tela, a tým pomôcť pacientom predovšetkým s ochorením pohybového aparátu, dokonca aj v ranom štádiu artrózy. Táto metóda slúži súčasne ako preventívny pohybový program.

"INFINITY je metóda využívajúca poznatky neurofyziológie, biomechaniky, anatómie aj mojich nazbieraných poznatkov v odbore rehabilitácie," uvádza MUDr. Tomanová, ktorá svoje skúsenosti po absolvovaní lekárskej fakulty Karlovej Univerzity zbierala aj na The Nottingham Trent University. "Metóda umožňuje nielen zmiernenie ochorení pohybového aparátu, ale aj uvoľnenie, natiahnutie a posilnenie celého pohybového ústrojenstva," dodáva lekárka známa aj svojou prednáškovou činnosťou a novými postupmi v rehabilitačnej a fyzikálnej medicíne. Tento typ komplexnej rehabilitácie pracuje s telom s pomocou gravitácie, využíva aktiváciu horných a dolných končatín, panvy, hlavy, dýchanie a v neposlednom rade aj vrodené, geneticky dané reflexy.

Infinity, teda v preklade nekonečno či ležatá osmička, učí pacientov vnímať, koordinovať a ovládať svoje telo a je teda vhodná pre pacientov trpiacich rôznymi typmi pohybových komplikácií, ale aj ako preventívne cvičenie.

Dýchanie je základ

"Dýchanie a využitie dychu je v súčasnej dobe stále veľmi podceňované," tvrdí primárka. "Infinity method učí, ako správne využiť dýchanie a zapojiť jednotlivé svaly. Pomocou vedomej úpravy dychu dokážeme dosiahnuť lepšie uvedomenie si jednotlivých častí tela, a tým ich efektívnejšie zapojenie pri terapii, "vysvetľuje.

Dýchanie je veľmi dôležitý stereotyp a to nielen kvôli jeho očividnej funkcii, ale dýchacie svaly vrátane bránice plnia navyše aj posturálnu funkciu tela. "Bránica je spolu s brušnými, panvovými a hlbokými chrbtovými svalmi dôležitý stabilizačný sval, ktorý sa podieľa na vzpriamenom držaní tela," vysvetľuje MUDr. Tomanová.