Blog

Rozhovor s detskou fyzioterapeutkou PhDr. Ninou Sládekovou, PhD.

Priatelia, náš posledný rozhovor bol veľmi príjemný. Rozprávali sme sa s výbornou detskou fyzioterapeutkou PhDr. Ninou Sládekovou, PhD., ktorá pôsobí v súkromnom rehabilitačnom zariadení Vitalclinic v Nitre. Ak vás zaujíma, aký je jej názor na správny psychomotorický vývoj a zároveň aj praktické rady naň, nevynechajte nasledujúci rozhovor.

Dobrý deň, pani doktorka, je mi veľkým potešením spraviť s Vami tento rozhovor. Ďakujem, že ste si na nás našli čas. Na úvod sa opýtam, ako sa po lete máte, ako sa Vám darí ?

- Ďakujem veľmi pekne, darí sa mi dobre, práca ktorú vykonávam ma napĺňa a tým pádom ju robím s radosťou.

Koľko rokov sa venujete detskej fyzioterapii? Ak by ste mali rodičov navigovať správnym smerom ak si nie sú niečím ohľadom psychomotorického vývoja ich detičiek istí, pričom internet je plný rôznych neodborných názorov či nových trendov, čo by ste im poradili?

- Detskej fyzioterapii sa venujem 11 rokov. Na základe vlastnej skúsenosti by som rodičom odporúčala tzv. „všetko s mierou” a mať správny nadhľad. Teraz sú v kurze rôzne trendy, ale ak sa zistí u dieťaťa nejaká odchýlka v psychomotorickom vývoji, určite by som si nechala poradiť od odborníkov, ktorí sa tým reálne zaoberajú a majú skúsenosti z praxe. Veľa odchýlok, ktoré odborníci vidia už v skorom veku dieťaťa, sa pre laikov – rodičov, neodborných poradcov, ukážu až v neskoršom období, kedy je už ich odstránenie alebo aspoň zmiernenie náročnejšie ako keď sa podchytia skôr. Tiež nie som zástancom názoru, že dieťa z toho vyrastie, pretože ak tam je raz nejaký reálny problém vo fyziologickom vývoji, tak dieťa z toho nevyrastie bez odbornej pomoci.

Nina_Sladekova_detsky_fyzioterapeut_Vitalclinic_Nitra

Ste certifikovanou špecialistkou na reflexnú terapiu podľa Vojtu, tzv. Vojtovú metódu, pred ktorou zvyknú mať rodičia rešpekt. Prečo má táto terapia vo fyzioterapii nenahraditeľné miesto?

- Reflexnej terapie podľa Vojtu sa netreba obávať, táto metodika je špecifická hlavne v tom, že sa zaoberá motorickým vývojom dieťaťa a využíva geneticky zakódované vrodené pohybové vzory. Nie všetky detičky počas terapie plačú, sú aj také ktoré neplačú vôbec, vždy ide aj o prístup rodičov k terapii, je veľmi dôležité aby boli aj oni s cvičením stotožnení, a tým pádom to aj dieťatko vníma ako niečo normálne, čo sa zaradilo do jeho denného režimu, hlavne nato aby pomohlo fyziologickému vývoju.  Terapia sa využíva pri rôznych diagnózach ako u detí tak i dospelých. Napríklad: centrálna koordinačná alebo tonusová porucha, detská mozgová obrna, periférne parézy, tortikollis, pes equinovarus, skoliózy a iné neurologické a ortopedické diagnózy.

Akú terapiu využívate pri práci so staršími detičkami?

- So staršími detičkami využívame rôzne metodiky kinezioterapie, ktoré sa snažíme zakomponovať tak, aby sme deti zaujali, a aby terapiu vnímali skôr cez hru, i keď sú jednotlivé cviky zvolené individuálne na každé dieťa presne podľa toho čo potrebujeme ovplyvniť. Využívame cvičenie s pomôckami ako fitlopty, nestabilné plošiny, theraband, proprioceptívne pomôcky, cvičenie v polohách zvieratiek ako je medveď, pavúk, bocian a iné, pestrosť cvikov, ktoré vieme využiť je naozaj veľká.

Prejdime k praktickým radám. Ako majú čerství rodičia svoje dieťatko správne nosiť?

- V prvých týždňoch života dieťaťa je dobré využívať zavinovaciu perinku, v ktorej sa dieťatko cíti bezpečne a má zaistenú oporu a stabilitu. Tiež je vhodné využívať pozície ako je napríklad pozícia tigríka, kedy si dieťatko uložíme na naše predlaktie bruškom a hlavička je pri lakti. Vonkajšiu dolnú končatinu pokrčíme v kolene a držíme za oblasť bedra, tým mierne podsadíme panvu. Ruky sú voľne zvesené. Treba dať pozor na chrbátik, aby nebol prehnutý alebo vytočený. Ďalšou vhodnou pozíciou na nosenie je klbko, kde sa dieťa cíti bezpečne. Dieťa fixujeme jednou rukou pod zadočkom a lakeť máme pod jeho hlavičkou a druhou rukou fixujeme chrbátik a zadok, rúčky dieťaťa sú voľné. Tieto pozície sú väčšinou veľmi dobre tolerované a detičky ich majú radi.

Čoho sa odporúčate vyvarovať pri manipulácii s bábätkom na základe Vašej praxe?

- V praxi sa často stretávam, že pri manipulácii s dieťaťom rodičia nefixujú hlavu a tá im následne padá do prudkého záklonu, nosia deti len jednostranne, často sa tiež stretávam s tým, že využívajú trakčnú skúšku, ktorá patrí medzi vyšetrovacie polohy na posilňovanie bruška, čo je tiež nesprávne a dieťaťu tým viac uškodia ako pomôžu.

Prečo neodporúčate dieťatko posadzovať skôr ako sa do sedu dostane samo?

- Dieťa netreba nasilu posadzovať, každé dieťa ak je všetko z hľadiska fyziologického vývoja v poriadku si sadne úplne samo, keď bude mať  nato dostatočne pripravené svalstvo. Ak posadíme dieťa do pasívneho sedu, zbytočne preťažujeme chrbticu, ktorá následne môže ísť do nesprávneho zakrivenia.

Detské topánočky. Téma, ktorej sa nevyhnú žiadni rodičia. Ako by teda mala správne vyzerať vhodná obuv pre detičky?

- Pre detičky, ktoré začali samostatne chodiť a už nepreferujú štvornožkovanie je vhodné kúpiť nové, ešte nenosené topánočky, kde je dôležité, aby bola pevne fixovaná päta, ktorá dobre drží členok v topánočke a podrážka musí byť zasa mäkká a pružná. Treba dať pozor aj nato, aby neboli prsty v topánke stlačené ako do dĺžky tak aj do šírky.

Kedy odporúčate navštíviť rodičom s ich dieťatkom detského fyzioterapeuta, kedy je ten správny čas?

- Určite by som odporúčala navštíviť fyzioterapeuta ak to odporučí lekár - špecialista alebo ak sa rodičom na dieťatku niečo nepozdáva, oni sú s dieťaťom v 24 hodinovom kontakte, a preto vidia najlepšie, že niečo nie je v poriadku, niekedy to môže byť len prehnaná úzkosť zo strany rodičov, ale vždy je lepšie ísť preventívne, ako niečo zanedbať.

Škôlkarom a školákom by som odporúčala navštíviť fyzioterapeuta, tak isto ako u malých detí, teda buď ak to odporučí pediater pri absolvovaní pravidelnej prehliadky alebo iný lekár, alebo ak sa rodičom nepozdáva držanie tela u dieťaťa v stoji, v sede, ak má nesprávne postavenie chodidiel, alebo ak sa začne dieťa sťažovať na bolesti spojené s pohybovým aparátom.

Ktorý šport je vhodný pre malé deti? S čím začať?

- Medzi najzdravšie športy by som u deti odporúčala hlavne športy, ktoré nie sú len jednostranne zamerané, a ak sú, tak potom určite treba kompenzovať jednostrannosť športov - napríklad správnym štýlom plávania alebo vhodne zvoleným cvičením zameraným na kompenzáciu asymetrie. Teraz majú deti na výber veľmi veľa športov v podstate už od predškolského veku ako je plávanie, tanečné krúžky, karate, aikido, judo, kde sa už ako malé deti  učia správnym pohybovým návykom, disciplíne, pozornosti a iné.  Myslím si, že všetko kde je zakomponovaný pohyb je pre deti vhodné, len treba aby boli deti správne pri jednotlivých športoch vedené.

Za rozhovor veľmi pekne ďakujeme PhDr. Nine Sládekovej, PhD.. Profil pani doktorky nájdete tu: PhDr. Nina Sládeková, PhD.