Blog

Diagnóza: Spinálna svalová atrofia (SMA1)
Celé Slovensko zomkol príbeh 4 malých detičiek, ktoré trpia genetickým ochorením SMA1. Prebiehajú zbierky, podporuje ich verejnosť, športovci aj politici. Ani my nie sme výnimkou. Rozprávali sme sa s maminkou malého Alexeja Fabiana, chlapčeka, ktorému môže pomôcť genetická terapia za 1,9mil eur, Andrejkou Hrušovskou a so skúsenou detskou fyzioterapeutkou, Mgr. Magdálenou Varcholovou z Vitalclinic v Bratislave.
 
Alexej_Fabian
 
Andrejka, kedy ste sa dozvedeli o Alexejovej diagnóze? Už v pôrodnici?
Na začiatku všetko vyzeralo, že malý Alexejko sa narodil ako zdravé dieťa. V pôrodnici som si všimla, že ma nejaké zvláštne dýchanie. Prepadnutý hrudník, plytké a rýchle dýchanie. Pýtala som sa, či je to tak v poriadku, či je to normálne. Povedali mi, že áno a následne nás pustili štvrtý deň od pôrodu domov s tým, že Alexejko je zdravý. Doma sa dýchanie nelepšilo, nemenilo. V štvrtom týždni sa ma môj otec spýtal, čo sa malému stalo, že jeho pravá ručička vyzerá ako keby ju mal vykĺbenú. V piatom týždni sme išli k  našej pediatričke na prvú mesačnú kontrolu. Opýtala sa, či mi Alexejko nespadol, že vyzerá ako po úraze. Nepáčilo sa jej dýchanie a ochabnutá pravá ruka. Hneď nás poslala na hospitalizáciu do Trenčianskej fakultnej nemocnice kde Alexejkovi urobili vyšetrenia. Najskôr mu zobrali krv aby vylúčili Sepsu (otravu krvi). Následne mu urobili RTG pľúc, sonografiu srdiečka, mozgu, EKG, gastro, očné vyšetrenie, odobrali mu ďalšiu krv pre krvné rozbory. Všetky vyšetrenia dopadli výborne až na krv kde sa objavili hodnoty, ktoré naznačovali genetické ochorenie. Následne prišlo neurologické vyšetrenie, ktoré odhalilo, že je ako handrová bábika a jeho svaly vôbec nereagujú. Prišiel verdikt. Zobrať krv, ktorá pôjde na genetické testy do Bratislavy. Keďže mal len 5.týždňov, pani neurologička už vedela, o čo asi pôjde. Zavolali si ma a povedali mi predbežne o akú diagnózu ide, pretože jedine táto sa prejavuje tak v skorom veku. Vybavili nám genetické testy do 24 hodín a objednali izbu v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) na Kramároch, ak by sa diagnóza potvrdila. Moja prvá otázka bola, či je táto choroba liečiteľná a koľko Alexejkovi ostáva času. Doktorka povedala, že áno, že existuje liek Spinraza a preto musíme ísť hneď do Bratislavy. Začala som čítať o tejto diagnóze. Začali mi tiecť slzy, pretože žiadne priaznivé prognózy to neboli. V piatok 25.10.2020 nášmu synovi potvrdili genetickú chorobou - Spinálnu muskulárnu atrofiou SMA typu 1. 
 
Share_tiny_for_Alexej  
 
Ako sa prejavuje toto ochorenie?
Ide o vrodené ochorenie, pri ktorom dochádza k postupnému ubúdaniu svalstva, a teda schopnosti sa pohybovať, detičky ležia, nesedia, nedržia hlavu, sú imobilné. Postihnuté bývajú viac dolné končatiny ako horné, tieto deti mávajú ťažkosti s prehĺtaním, dýchaním. Postup choroby je individuálny, pretože ho ovplyvňuje mnoho faktorov. Jednou z vážnych a častých komplikácií je dychová nedostatočnosť, ktorá sa môže stať aj príčinou smrti. Prognóza vraví, že detičky sa nedožívajú 2.roka života kvôli tomu, že im zlyhajú pľúca. Druhé najčastejšie genetické ochorenie, ktoré spôsobuje smrť.
 
Share_tiny_for_Alexe_2j

Ako vyzerá starostlivosť o bábätko s takouto diagnózou?
Starostlivosť o nášho Alexejka je náročná, ale na druhej strane aj veľmi pekná a zábavná. Alexejko máva dni kedy nechce veľmi papať, je podráždený a nič sa mu nepáči. Veľmi sa nudí a preto mu treba vytvárať neustále nejaké aktivity, ktoré sú pre ležiace dieťa náročné. Alexejko má iba 5 mesiacov, ale všetci hovoria, že je veľmi vnímavý na svoj vek. Veľmi rád sa nosí, sedí v svojej sedačke, ale nemal by kvôli slabej chrbtici. Treba ho často polohovať na jeden a druhý bok, na bruško. Tieto polohy sa mu moc nepáčia a treba ho pri nich zabávať. Alexejko neznáša byť sám. Ak je chvíľku sám, hneď si pýta pozornosť.
 
Ako často cvičíte? Najskôr ste začínali s Vojtovou metódou, tú vám ale neskôr neodporúčali kvôli ťažkostiam s dýchaním..
S Alexejkom sa snažíme cvičiť/naťahovať ho/masírovať 3x denne. Všetko záleží aj od toho ako sa vyspinká a aký má deň. Niekedy sú dni, keď si to vyslovene užíva a na druhej strane sú dni, kedy sa ho nemôžete ani dotknúť. Ešte v Trenčíne nám doktori povedali, že by sme s Alexejkom mali cvičiť Vojtovu metódu. Vtedy sme ešte presne nepoznali Alexejovu diagnózu, vedeli sme iba, že má ťažkú hypotóniu. Ukázali mi prvý cvik, ktorý som s ním začala cvičiť. Po návrate domov sme si našli fyzioterapeutku, ktorá cvičí Vojtovu metódu. Chodila za Alexejkom 2x do týždňa a učila ma, ako sa to má čo najlepšie cvičiť. Následne sme išli s priateľom do NÚDCH za pani lekárkou ohľadom papierov pre poisťovňu. Rozprávali sme a spomenuli sme jej, že cvičíme Vojtovu metódu. Povedala nám, že nie. Necvičte s ním Vojtovu metódu, pretože Alexejko ma problémy s dýchaním a mohol by desaturovať kvôli tomu, že pri Vojtovej metóde detičky plačú.
 
DSC_0620
 
Kedy ste sa dozvedeli o genetickej terapii ZOLGENSMA?

O genetickej terapii ZOLGENSME sme sa dozvedeli v podstate hneď po zistení diagnózy. Ako možnosť liečby sme to prediskutovali aj s našou pani doktorkou, problém je, že genetická terapia ZOLGENSMA stojí 2.125.000$ , čiže cca 1.912.000€ a zatiaľ ju neprepláca žiadna poisťovňa. Nedávno sme mali stretnutie aj na ministerstve zdravotníctva a hoci nám liek umožnia použiť, s jeho financovaním nám nepomôžu. Nám aj ostatným 3rodinkám však pomáha celé Slovensko. Za každé jedno euro sme veľmi vďační. Veľmi si vážime vlnu pomoci, ktorá sa zdvihla. 

A my len doplníme, že ak by ste chceli Alexejovi pomôcť a stať sa tak súčasťou jeho budúcnosti, nižšie pripájame možnosti ako na to:

V prvom rade môžete Alexejovi poslať peniažky na genetickú terapiu ZOLGENSMA na transparentný účet:

IBAN: SK0209000000005166261289

BIC: GIBASKBX

Tu môžete sledovať aktuálny stav financií.

Určite mu veľmi pomôžu aj 2% z daní či zdielanie jeho príbehu na sociálnych sieťach. Všetky informácie o malom Alexejovi nájdete na fb: ShareTiny for AleXej – SMA1, či na Instagrame: sharetiny_for_alexej. Vzor predvyplneného tlačiva k 2% prikladáme.

tlacivo_na_dve_percenta_pre_Alexeja_Fabiana
 
Na túto diagnózu a terapiu sme sa spýtali aj Mgr. Magdalénky Varcholovej, fyzioterapeutky s 27ročnou praxou práce s detičkami, ktorá pôsobí u našich kolegov vo Vitalclinic v Bratislave.
 
"SMA - spinálna svalová atrofia je vrodené ochorenie, pri ktorom dochádza k postupnému ochabovaniu svalstva. Viac postihnuté bývajú dolné končatiny ako horné. Detičky majú problém s prehĺtaním a s dýchaním. Vážnou komplikáciou je dychová nedostatočnosť, ktorá končí ako zástava dýchania.U dieťatka vidíme spomalený motorický vývoj v rannom období života. Intelekt týchto detičiek zväčša nebýva postihnutý. Preto je velmi dôležitá včasná rehabilitácia, aby sme dieťatku poskytli čo najviac stimulov a pomohli mu ovplyvniť príznaky choroby, zachovať hybnosť a zabezpečiť čo najdokonalejšie dýchanie. Pomáha nám v tom aj podporná pľúcna ventilácia, kedy si dieťatko oddýchne.
 
Správna manipulácia s dieťatkom so SMA je veľmi dôležitá. Hypotónia svalov je výrazná a preto ponúkame dieťatku polohy, v ktorých ho dostatočne fixujeme, ale zároveň ho dostatočne stimulujeme a motivujeme novými podnetmi. Manipulácia s dieťatkom musí byť prevádzaná pomaly a s istotou. Nevykonávame zbytočné pohyby, ktoré by mohli dieťatko rozrušiť.
 
Terapia, ktorú zväčša zahajujeme je Vojtova metóda, ktorá dieťatku zaistí aktiváciu dýchania a správnu aktiváciu hybnosti celého tela. Ak dieťatko a rodič túto terapiu zvládajú, cvičia pod dohľadom fyzioterapeuta, ktorý v prípade vzniku komplikácie zmení dózovanie terapie, alebo zmení metodiku.
 
Ak zotrváme pri Vojtovej metóde pristupujeme k dózovaniu terapie  prísne individuálne. Samotnú terapiu prevádzame krátko. Cvičíme 4Xdenne. Riadime sa správaním dieťatka, jeho stavom a reakciami. Dieťatko nesmieme veľmi unavovať, aby pri terapii neplakalo. Lebo nie je nevyhnutné, aby detičky pri Vojtovej metóde plakali. Najmä pri cvičení v domácom prostredí a v rozumných intervaloch. Niekedy je menej viac."
 
DSC_0648