Blog

Prax pre fyzioterapeutov, Vitalclinic

Priatelia, kolegovia z Vitalclinic prichádzajú s možnosťou praxe pre študentov prvého až tretieho ročníka odboru fyzioterapia. Nech sa páči, milí študenti, prečítajte si rozhovor s manažérom Vitalclinic, Filipom Luknárom a s hlavnou fyzioterapeutkou, Zuzanou Pavlechovou.  

Zuzka, pre koho je prax určená a ako bude koncipovaná?

Z.P.: Nami ponúkaná prax je ideálna pre študentov fyzioterapie, ktorí majú ukončený 1., 2. alebo 3. ročník štúdia. Prax bude pozostávať z 20hodín, pričom prvé tri týždne bude prax 2krát do týždňa po 2hodiny a posledný týždeň bude prax prebiehať 2krát po 4hodiny. Časovo je termín fixný. Na študentov sa tešíme od 5.6. - 28.6.2017. Prihlášky prijímame do 1.júna. K dispozícii máme ešte 2 voľné miesta. Zvýhodnenú cenu môžu záujemcovia využiť do 15.mája.

Zuzana_Pavlechova_fyzioterapeut_Bratislava_Vitalclinic_Fyzioportal.sk_(2)

Zvýhodnenú cenu? Prax bude spoplatnená?

F.L.: Áno, nami ponúkaná prax bude spoplatnená. Zvýhodnená cena je 149eur a ako naznačila Zuzka, bude možné ju využiť pri registrácii do 15.mája. Pri neskoršej registrácii je cenníkova cena 169eur. Len pre vysvetlenie, aj keď sa môže zdať cena 149eur vysoká, sme v súkromnom sektore, 20hodín času našich fyzioterapeutiek nás stojí 700eur. Takže ziskoví na tomto projekte nie sme. Chceme však úroveň študentov a fyzioterapie posunúť na iný level. Dať im náskok. Aby možno oni mohli neskôr v škole potiahnúť iných.

Nám sa myšlienka páči. Na čo bude prax zameraná?

Z.P.: Prax bude so zameraním na funkčnú diagnostiku pohybového systému (panva, chrbtica, horná končatina, dolná končatina, mäkké tkanivo - svaly, fascie, tvrdé tkanivo - kosti, kĺby), na podrobnú anamnézu, na svalové a neurologické zreťazenia. Študenti sa dostanú k vyšetreniu klientov, zatriedia si pojmy a diagnózy z fyzioterapie hlavne z kategórii ortopédia, úrazová chirurgia, gynekológia, neurológia a športová medicína. Získajú pohľad na ľudské telo z praxe, zaradia sa do procesu práce v súkromnom sektore rehabilitácie. Prax im však bude nápomocná aj v štátnych zariadeniach. Absolvovanú prax môžu použiť vo svojom životopise.

Zuzana_Pavlechova_fyzioterapeut_Bratislava_Vitalclinic_Fyzioportal.sk_(4)

Čo presne je funkčná diagnostika pohybového systému?

Z.P.: Zjednodušene povedané, je to STK-čka vášho pohybového aparátu, teda kostro-svalového systému. Pozostáva z:

DIAGNOSTIKY VÁHAMI – kedy zisťujeme rovnomerné či naopak nevyvážené zaťaženie nôh.

DIAGNOSTIKY PODOSKOPOM – ide o moderný diagnostický prístroj na vyšetrenie plochonožia polarizovaným svetlom. Vďaka vysokej svietivosti umožňuje pozorovať a hodnotiť miesta  s najviac a najmenej zaťažovanou partiou chodidla. Pomocou podoskopu možno zistiť chyby drobných kĺbov nohy, postavenie, tlak či rotáciu päty. 

INŠPEKCIE – vyšetrenia pohľadom, ktoré sa robí hlavne v stoji, ale aj ľahu a sede. Pozorujeme farbu a lesklosť kože, prípadne opuchy. Dopĺňa sa o funkčné vyšetrenie – DNS diagnostiku, svalové testy, vyšetrenie rozsahu pohybu, špeciálne testy k zhodnoteniu aktuálneho stavu pohybového aparátu. Inšpekciou ďalej vyšetrujeme symetriu/ asymetriu postavenia jednotlivých segmentov a štruktúr tela.

PALPÁCIE – vyšetrenia pohmatom, ktoré udáva pohyblivosť a posunlivosť kože, podkožia, fascií, svalových štruktúr či jaziev, pružnosť a elasticitu tkanív.

AUSKULTÁCIE – vyšetrenia posluchom, ide o pukanie, vŕzganie či škripot kĺbnych štruktúr, nakoľko môžu predstavovať sprievodný jav niektorých ochorení. 

A my len doplníme, že prax bude prebiehať v priestoroch Vitalcentra, na Cintorínskej 9, v Bratislave. Registrácia je možná tu: registračný formulár.

Zuzana_Pavlechova_fyzioterapeut_Bratislava_Vitalclinic_Fyzioportal.sk_(6)