Blog

Rozhovor, Eva Nováková Dip.MDT a PhDr. Michaela Kotrbancová Cert.MDT

Priatelia, dostali sme príležitosť vyspovedať dve dámy, ktoré vo svete fyzioterapie dokázali veľa, a síce pani Evu Novákovú, dip.MDT a PhDr. Michaelu Kotrbancovú, Cert.MDT. Takáto príležitosť sa neodmieta a my sme sa ju snažili využiť na maximum. Náš spoločne strávený čas sme poctivo zdokumentovali, takže sa môžete tešiť na sériu rozhovorov ale aj videí. Nech sa páči, tu je už prvá časť nášho rozhovoru:

Dámy, čím vás oslovila práve metóda McKenzie v porovnaní s inými metodikami?

E.N.: Logickými podklady, které do sebe zapadají a neodporují si, diagnostikou, která je vysoce spolehlivá - viz studie zabyvající se shodou o diagnóze mezi terapeuty. Např. až cca 90% shoda oproti manuální medicíně, kde je shoda 0.04% nebo u nepřesností anatomických diagnóz založených na zobrazovacím nálezu, kde až 70-90% stejných nálezů je u zcela asymptomatické populace... a jak všichni víme, je-li správná diagnóza, mnohem lépe se stanoví léčebný princip a proto jsou pak velmi dobré výsledky u pacientů, kteří si prošli MDT a to je další hlavní důvod, proč mne tato metoda oslovuje.

Eva_Novakova_a_Michaela_Kotrbancova_pre_Fyzioportal.sk_McKenzie_(5)

M.K.: Ja sa vám otázku pokúsim zodpovedať z druhého konca - ja som vďaka McKenzie metóde začala pacientom naozaj rozumieť. Je pre mňa veľký benefit, keď mi pacienti povedia svoje problémy, vysťažujú sa na rôzne typy bolesti a ich súvislosti, a mne to začne do diagnostiky zapadať ako puzzle. A práve z anamnézy viem potom vychádzať pri objektívnom vyšetrení. Tiež ma veľmi oslovilo, keď som bola prvýkrát na konferencii, kde sa zúčastneným pokladalo veľké množstvo otázok a bolo tam vidieť obrovskú zhodu. Vtedy som si povedala, áno tak toto je to, čo chcem vedieť aj ja.

Eva_Novakova_a_Michaela_Kotrbancova_pre_Fyzioportal.sk_McKenzie_(2)

Pre aké diagnózy je táto metóda vhodná? 

E.N.: Pro celý pohybový aparát, kde je porucha funkce, tj. pro všechny věkové kategorie, kde je nějaký pohybový problém např. rameno, koleno, páteř, ale třeba i pro drobné klouby jako je palec. Metoda není vhodná pouze u malignity, zánětů, fraktury, infekce, a jiných onemocnění jako třeba závažné neurologické postižení typu polyradikuloneuritidy a pod..

Má Robin McKenzie svojich nasledovníkov, ktorí metódu obohacujú o najnovšie poznatky a trendy? 

E.N.: Samozřejmě, tato metoda se stale zlepšuje s dalšími a dalšími medicínskými postupy - mezi slavné kolegy patří např. v USA - Scott Herbowy, Mark Miller, v UK - Stehen May, Jenny Ross, na NZ - Grant Watson, Greg Lynch, Australie - Helen Clare, Dánsko - Uffe Lindsrom, Finsko - Sinika Kilpikoski, Němeko - Georg Supp, Holandsko/Belgie - Hans Van Helvoirt, David Davenput, Polsko - Tomas Stengert, Kanada - Richard Rosedale, Francie - Gabor Sagi, Italie - Sara Luetchford.. V každé zemi najdete hlavní zástupce a současně velmi aktivní lidi, kteří, nejen že metodiku vyučují, ale i se aktivně podílí na výzkumech a dalších projektech.

Eva_Novakova_a_Michaela_Kotrbancova_pre_Fyzioportal.sk_McKenzie_(3)

V súvislosti s McKenzie metódou existujú viaceré mylné predstavy, medzi inými tá, že ide len o sériu cvičení. Môžete nám túto myľnú predstavu uviesť, prosím, na pravú mieru? Ako je to teda? 

E.N.: Ne, rozhodně ne, sám Robin McKenzie vždy říkal: "Já nevymyslel žádné cviky, vše je již po staletí vymyšleno." Hlavně se jedná o diagnostický koncept, následně dle něj o správně nastavenou terapii, která je hlavně postavena na autoterapii a jen v určitých případech se kombinuje s manipulační medicínou, či dalšími technikami, které jsou v ten moment u toho jednoho jedince třeba. A navíc největší síla tohoto konceptu je kromě diagnostiky i popularita mezi pacienty. Cituji jejich slova: "Konečně vím, co mám pro sebe udělat, konečně vím proč mne to bolí nebo proč se mi neohýbá koleno, konečně vím jak často a kolikrát mám danou autoterapii provádět a konečně vím, jaká mne čeká prognóza." A často již od první návštěvy tj. po vstupním vyšetření slyšíme: "Proč mi toto nikdo neřekl již dříve, proč nám o tomto nepověděli všichni ti lékaři, které jsme museli navštívit před vámi, jaktože se o tomto stále neví tak hodně jako o tom, že na angínu jsou vhodná antibiotika?"

Vrámci McKenzie Institute Slovakia organizujete aj pravidelné stretnutia pod názvom SIG. Poviete nám o nich, prosím, viac?

M.K.: SIG je skratka z angličtiny, znamená Special Interest Group. Ide o pravidelné dvojhodinové stretnutia na mesačnej báze pre menšiu skupinku ľudí, ktorí sa zaujímajú práve o McKenzie metódu. Stretnutia sú otvorené, takže sa aj laik či fyzioterapeut bez McKenzieho vzdelania môže prísť pozrieť ako pracuje McKenzieho terapeut. Vypisujú sa rôzne témy, niekedy vyšetrujeme aj náhodných pacientov - preberáme jednotlivé body od anamnézy až po objektívne vyšetrenie, a niekedy sa zameriame na konkrétnu tému. Často sa účastníkov pýtame, čo by chceli počuť. Aj keď sú stretnutia otvorené, v poslednej dobe sme boli nútení počet účastníkov obmedziť kvôli kapacitným možnostiam, aby sme sa všetci pomestili. Prichádzajú k nám poslucháči nielen zo Žiliny, ale aj zo stredného Slovenska či dokonca z Bratislavy.  

Eva_Novakova_a_Michaela_Kotrbancova_pre_Fyzioportal.sk_McKenzie_(1)

Za rozhovor dámam veľmi pekne ďakujeme. Profil pani Michaely Kotrbancovej Cert.MDT nájdete tu: PhDr. Michaela Kotrbancová Cert.MDT. Najbližšie sa dozvieme, čo všetko obnáša stať sa hlavným lektorom kurzov McKenzie, rozrozprávame sa tému vzdelávania v zahraničí a porovnáme prax v Amerike a u nás.