Blog

Diastáza brušných svalov, Zuzana Pavlechová, Vitalclinic

Zuzka, vo Vitalclinic sa problematike diastázy brušných svalov venujete už dlhšie. Na túto tému prednášate, publikujete či organizujete rôzne worskopy. S prácou s mamičkami ste sa dostali tak ďaleko, že ste pre ne natočili inštruktážne video s cvikmi proti diastáze na doma. Vysvetlíte nám, čo to vlastne tá diastáza je?

Diastáza je rozostup priamych brušných svalov. Môžete si to predstaviť tak, že svaly tvoriace prednú stenu brucha sú spojené väzivom nazývaným Linea Alba. Priveľký vnútorný tlak spôsobí, že dôjde k uvoľneniu, či dokonca natrhnutiu tohto väziva, ktoré je v dôsledku narastajúceho bruška počas tehotenstva oslabené. To potom viac nedokáže udržať ľavú a pravú stranu brušného svalu pokope a tak dochádza k jeho rozostupu a teda k vyklenutiu brušnej dutiny. Vytvorí sa medzera, ktorá sa často tiahne od hrudnej kosti až k pupku. Diastázou však môžu trpieť aj muži či obézni ľudia, zvyčajne však so sebou neprináša žiadne pridružené zdravotné komplikácie. 

Zuzana_Pavlechova_fyzioterapeut_rehabilitacia__Bratislava_diastaza_Fyzioportal.sk_(2)

Prečo ste sa rozhodli téme diastázy venovať bližšie?

Kvôli čerstvým mamičkám a ich záujmu o riešenie tohto problému. Popri materských povinnostiach sa mamičky veľakrát ani nenazdajú a o niekoľko týždňov majú pôvodnú kondíciu ako pred pôrodom. Čo však napriek prinavrátenej kondícii trápi viaceré z nich, je už spomínané vytŕčajúce bruško. Viaceré majú šťastie a brušné svaly a elasticita brušnej steny sa im vrátia do pôvodného stavu približne za 6 či 8 týždňov po pôrode. Už druhorodičky však spadajú do rizikovej skupiny pre diastázu. No a faktom je, že takéto vytŕčajúce bruško žiadnej žene či čerstvej mamičke na psychickej pohode nepridá. 

Zuzana_Pavlechova_fyzioterapeut_rehabilitacia__Bratislava_diastaza_Fyzioportal.sk_(4)

Ako začína proces boja s diastázou u vás vo Vitalclinic?

Proces boja s diastázou u nás začína vstupným vyšetrením - funkčnou diagnostikou pohybového systému, kde v prvom rade zisťujeme, či máte diastázu a v akom rozsahu. V rámci tohto vstupného vyšetrenia vám vykonáme testy na hlboký stabilizačný systém, ukážeme a vysvetlíme funkciu a dôležitosť bráničného dýchania a správneho zapojenia brušného svalstva, vysvetlíme mechanizmus vzniku diastázy a jej vplyv na pohybový systém, vysvetlíme kontraindikácie niektorých cvikov a ukážeme dôležitosť práce s vnútrobrušným tlakom. Následne odporučíme ďalší postup rehabilitácie. Cviky mamičky postupne naučíme, takže si neskôr vedia správne zacvičiť aj doma. 

Zuzana_Pavlechova_fyzioterapeut_rehabilitacia__Bratislava_diastaza_Fyzioportal.sk_(1)

Vieme o vás, že vo Vitalclinic organizujete aj pravidelné workshopy na túto tému. Prezradíte nám o nich viac?

Je to tak, každý mesiac máte u nás, vo Vitalclinic, možnosť absolvovať workshop na tému vytŕčajúceho bruška po pôrode. Popri krátkom predstavení tejto problematiky, čaká mamičky aj praktická časť, vrátane vyšetrenia a ukážky účinných cvikov. Trvanie workshopu je 1,5 hodiny, takže ani babysitting nie je náročný. Počet miest je obmedzený na 3 osoby. Cena workshopu je 20 Eur. Najbližší workshop nás čaká už tento v utorok, 22.8.2017. Miesto si môžete rezervovať tu: registračný formulár.

Takže povedzme, že mám diastázu, ako k problému pristúpiť?

Ak sa u vás objavila diastáza, nezľaknite sa. Nejde o akútny problém - to znamená, že sa dá riešiť kedykoľvek, dva roky po pôrode ale aj oveľa neskôr. Krátko po pôrode si dajte pozor na nesprávne zaťažovanie priamych brušných svalov. Základom je správne cvičenie vnútorných svalov a navodenie správneho stereotypu dýchania. Úplnou kontraindikáciou sú klasické brušáky a cviky, ktoré namáhajú priamy brušný sval, pretože tie diastázu iba zhoršujú. Svaly sa síce zväčšujú, ale nepribližujú sa k sebe. Samozrejme nielen správne cvičenie je dôležité, ide aj o vzdelávanie a uplatňovanie zásad v tejto oblasti v každodennom živote: ako správne zdvíhať ťažké predmety, ako vstávať z postele, ako stáť, sedieť či dýchať. Veľmi dôležité je dodržiavať rehabilitačný plán. Treba cvičiť pravidelne a to aj niekoľkokrát denne. Cvičiť raz - dvakrát do týždňa nestačí. Ak si však momentálne, pri starostlivosti o novorodeniatko, nenájdete čas na pravidelnú návštevu fyzioterapeuta, vyskúšajte naše video. Pracovali sme na ňom dlho a vytvorili sme ho tak, aby bolo dobrým a spoľahlivým sprievodcom domáceho cvičenia v boji proti diastáze. Pripravte sa ale, že cvičenie je časovo náročnejšie, a že diastázu neporazíte za noc. Ale bojovať proti nej sa dá. Tak držíme palce!

Zuzana_Pavlechova_fyzioterapeut_rehabilitacia__Bratislava_diastaza_Fyzioportal.sk_(3)

Za poučný rozhovor veľmi pekne ďakujeme Zuzke Pavlechovej z Vitalclinic. Sprievodcu domáceho cvičenia na DVD nájdete tu: Video: Ako na diastázu.