Blog

Správne sedenie, Zuzana Balejová, Vitalclinic

Človek ako taký nie je stvorený na dlhodobé sedenie, prirodzený je mu pohyb. Dnes žiaľ, s posunom doby a s fenoménom sedavého zamestnania, dochádza k výraznému obmedzeniu nášho pohybu. Preto sa s vami v tomto blogu podelím o pár praktických rád, ako si zachovať dynamickú aktivitu svalstva aj pri sedení.

Správny sed na stoličke

V prvom rade je dôležitý správny výber stoličky. Mala by mať ideálnu výšku, čo znamená, že v bedrových aj kolenných kĺboch by mal uhol zvierať minimálne 90°, alebo viac, ale určite nie menej. Sedieť by ste nemali ani príliš vzadu, ani vpredu, správne by ste mali sedieť nad sedacími hrboľmi, ktoré si nahmatáte pod zadkom. Hlava, krk a celá chrbtica je napriamená, brucho aktivované, tým si dáme pozor, aby chrbát v bedrovej oblasti nebol prehnutý. Plôšky nôh by mali byť celé na zemi, prsty uvoľnené. Neopierame sa iba špičkami.

Znovu si zopakujeme opornú bázu chodidla, ktorá je pod prvým skĺbením palca a malíčka a pod pätou. Členky a kolená máme na šírku panvy, telo a hlava napriamené, brada zasunutá.


Takto NIE:                                                                                         
zuzka_balejova_fyzioterapeut_spravne_sedenie_NIE_1 

Takto ÁNO:

zuzka_balejova_fyzioterapeut_spravne_sedenie_ANO_1

Nech sa páči, tu je zopár tipov ako si k dynamickému sedu dopomôcť. Budete potrebovať pomôcky:
• Overball – umiestnite overball medzi operadlo stoličky a váš chrbát. Uvidíte, že vás donúti sedieť vzpriamene. Prípadne si ho dajte pod zadok a sadnite si naň. Docielite dynamický sed, ktorý udrží svalstvo chodidiel, nôh, zadku, chrbta, trupu a brucha v neustálej aktivite. Takéto dynamické sedenie aplikujte v 10-15minútových intervaloch, každé dve hodiny.

 Fitlopta – tiež vám umožní dynamický sed, nakoľko vás núti neustále udržiavať rovnováhu, aby ste z lopty nespadli a tým dochádza k aktivovaniu svalstva celého tela. Správny sed na fitlopte je totožný so sedom na stoličke. Opäť, ideálna frekvencia je v 10-15minútových intervaloch, každé dve hodiny.

• Masážna loptička – umiestnite loptičku pod chodidlo a masírujte.

Nepodceňte dôležitosť správneho držania tela, či už pri sedení alebo v stoji, rada vás ho naučím v rámci preventívnej fyzioterapie. Nezabudnite, že nesprávne stereotypy vedú k vážnejším problémom pohybového aparátu, preto nedajte bolesti a zlým návykom šancu!

Môj profil nájdete tu: Zuzana Balejová – fyzioterapeut.